29 gru Miąższ baobabu – produkt, który warto znać
Owoce baobabu (Adansonia digitata L.) występują w całym regionie Afryki i stają się coraz bardziej rozpoznawalne ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i polifenoli. Nad ich właściwościami pochyliło się już wielu naukowców, więc możemy powiedzieć o nim nieco więcej niż to, co twierdzą rdzenni mieszkańcy czarnego lądu.
Właściwości odżywcze miąższu baobabu
Wyniki badań potwierdzają, że miąższ baobabu zawiera wyjątkowo dużo witaminy C i wystarczy mniej niż 40 g owocu, aby pokryć zapotrzebowanie większości osób na tę witaminę.
Liście natomiast charakteryzują się wysoką zawartością wapnia. Może być to szczególnie istotne dla wegan i osób stosujących dietę bezmleczną. Szacuje się, że 100 g liści baobabu zawiera od 300 do ponad 2600 mg wapnia. Różnice te wynikają z rodzaju próbki i sposobu jej przygotowania. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej wynosi średnio 1000 mg, a zatem włączając sproszkowany baobab do swojej diety (np jako dodatek do koktajlu) uzupełniamy jadłospis o dobre źródło tego biopierwiastka.
Baobab słynie także w dużej zawartości naturalnych polifenoli, którym zawdzięcza swój lekko cierpki smak. Polifenole zwarte w miąższu baobabu zbadano pod kątem wpływu na odpowiedź glikemiczną. Okazało się, że popijanie chleba roztworem wodnym baobabu zmniejsza odpowiedź glikemiczną organizmu zarówno przy małej (18,5g) jak i dużej dawce (37g) baobabu w napoju.
Smartbrands oferuje baobab w formie napojów i przekąsek